Araştırma Makalesi | Açık Erişim
Multidisipliner Yaklaşımlarla Coğrafya 2025, Clt. 3(1) 45-60
ss. 45 - 60
Yayın Tarihi: Mart 31, 2025 | Görüntüleme Sayısı: 1/2 | İndirilme Sayısı: 1/3
Özet
Bu araştırma, öğrencilerin din eğitimine yönelik tutumlarını okul türü, coğrafi bölge, aile yapısı ve bireysel inanç bağlamında incelemektedir. Çalışmada, 30 öğrenci ile yapılan görüşmeler doğrultusunda din eğitiminin algılanışı değerlendirilmiştir. Bulgular, okul türünün din eğitimine yönelik tutumları önemli ölçüde şekillendirdiğini göstermektedir. İmam Hatip Lisesi öğrencileri din eğitimini zorunlu ve kapsamlı olması gereken bir süreç olarak değerlendirirken, anadolu lise öğrencileri daha eleştirel ve isteğe bağlı bir yapıdan yana olduklarını ifade etmiştir. Coğrafi bölgeler açısından değerlendirildiğinde, büyükşehir öğrencileri daha sorgulayıcı ve özgürlükçü bir bakış açısına sahipken, kırsal bölgelerde öğrencilerin din eğitimini kültürel kimliklerinin ayrılmaz bir parçası olarak gördüğü belirlenmiştir.
Öğrenciler arasında müfredatın içeriği, öğretim yöntemleri ve din eğitiminin zorunlu olup olmaması konusunda farklı görüşler ortaya çıkmıştır. Bazı öğrenciler müfredatın tek tip bir bakış açısıyla sunulduğunu eleştirerek daha kapsayıcı bir içerik talep ederken, bazıları mevcut sistemin yeterli olduğunu düşünmektedir. Ayrıca, öğretim yöntemlerinin daha interaktif hale getirilmesi ve ezbere dayalı modelin değiştirilmesi gerektiği ifade edilmiştir.
Sonuç olarak, din eğitiminin daha esnek ve kapsayıcı hale getirilmesi gerektiği görülmektedir. Öğrencilerin farklı dünya görüşlerine sahip olması göz önüne alınarak, din eğitiminin bireysel tercihlere daha fazla alan tanıyan bir yapıya dönüştürülmesi önerilmektedir. Müfredatın çeşitlendirilmesi, öğretim yöntemlerinin geliştirilmesi ve zorunluluk konusunda esneklik sağlanması, daha etkili bir din eğitimi modeli oluşturulmasına katkı sağlayacaktır.
Anaktar kelimeler: Din Eğitimi, Öğrenci Görüşleri, Okul Türü, Coğrafi Bölge, Müfredat, Bireysel İnanç.
APA 7th edition
Ozcan, R. (2025). İmam Hatip ve Anadolu Lise Öğrencilerinin Din Eğitimine Yönelik Tutumları: Coğrafi ve Sosyo-Kültürel Bir Analiz. Multidisipliner Yaklaşımlarla Coğrafya, 3(1), 45-60.
Harvard
Ozcan, R. (2025). İmam Hatip ve Anadolu Lise Öğrencilerinin Din Eğitimine Yönelik Tutumları: Coğrafi ve Sosyo-Kültürel Bir Analiz. Multidisipliner Yaklaşımlarla Coğrafya, 3(1), pp. 45-60.
Chicago 16th edition
Ozcan, Raif (2025). "İmam Hatip ve Anadolu Lise Öğrencilerinin Din Eğitimine Yönelik Tutumları: Coğrafi ve Sosyo-Kültürel Bir Analiz". Multidisipliner Yaklaşımlarla Coğrafya 3 (1):45-60.
Arıcı, İ. (2007). Ögrencilerin İlkögretim Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi Dersi Ögretmenine Yönelik Tutumları. Fırat Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 12/2.
Aşlamacı, İ., & Eker, E. (2016). İmam-Hatip Lisesi Öğrencilerinin Okul Aidiyet ve Dinî Tutum Düzeyleri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi. Değerler Eğitimi Dergisi, 14(32), 7-38.
Bayrakdar, N. (2020). Din Eğitimi Olgusunu Tanımlama Problemi. İlahiyat Tetkikleri Dergisi, (54), 433-456.
Bayyiğit, M. (1989). Üniversite Gençliğinin Dini İnanç, Tutum ve Davranışları Üzerine Bir Araştırma (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Uludağ Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Bursa).
Ferşadoğlu, S. (2013). 15-18 Yaş lise öğrencisi kızların dini tutum ve davranışları (Yalova örneği) (Master's thesis, Sakarya Universitesi (Turkey)).
Gökmen, R., & Altaş, N. (2022). Lise Öğrencilerinin Dini Tutum ve Davranışlarını Etkileyen Faktörler. Talim, 6(1), 7-21.
Kalkan, Ü., Başkonak, M., & Tepe, M. İ. (2021). Din Dersine Yönelik Öğrenci Tutumlarının İncelenmesi: KKTC Örneği. Turkish Studies-Comparative Religious Studies, 16(1).
Kandemir, S. (2024). Lise Öğrencilerinde Dinî Tutum ve Din Dışı Yönelim. Marife Dini Araştırmalar Dergisi, 24(1), 265-290.
Kulak, R., Çakır, Z., & Nebil, T. (2024). Din Nedir? İslam Dinin Özellikleri. Premium e-Journal of Social Sciences (PEJOSS), 8(39), 276-292.
Tosun, C. (2001). Din eğitimi bilimine giriş. Ankara: Pegem A Yayıncılık.
Zengin, M. (2013). Öğrencilerin Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersine Yönelik Tutumlarının Çeşitli Değişkenler Açısından İncelenmesi. Değerler Eğitimi Dergisi, 11(25), 271-301.