|  e-ISSN: 2980-1141

Orjinal Araştırma Makalesi | Multidisipliner Yaklaşımlarla Coğrafya 2024, Cil. 2(1) 32-44

Çorum Alacahöyük ve Hattuşa'nın Çorum İli Turizmine Katkısı

Göksel Taslıoğlu & Ömer Çelikkol

ss. 32 - 44   |  DOI: https://doi.org/10.29329/mdag.2024.649.3   |  Makale No: MANU-2403-12-0004

Yayın tarihi: Mart 15, 2024  |   Okunma Sayısı: 23  |  İndirilme Sayısı: 38


Özet

Turizmin kaynağı keşfetme arzusudur. İnsanoğlunun görmek, tanımak, dinlenmek ve eğlenmek için yaptığı geziler, bir bölgeye ya da ülkeye turist çekmek için yapılan tanıtımlar, o bölgedeki ekonomik ve kültürel faaliyetler turizmi oluşturur. Turizmin günümüzde ekonomiye katkısı göz ardı edilemeyecek kadar büyüktür. Şehirlerde bulunan turistik alanların korunması, restore edilerek günümüze ulaştırılması, reklam ve tanıtımlarının yapılıp bölgeye talebin artmasını sağlamak turizm için önemlidir.

Bu çalışmanın amacı ise Alacahöyük ve Hattuşaş’ın geçmişten günümüze olan değişiminin ve gelişiminin incelenerek Çorum turizmine katkılarını gözler önüne sermektir. Çalışma doğrultusunda betimsel analiz ve nitel araştırmaya yöntemlerinden görüşme yöntemi kullanılacaktır. Yöntemi geçerli hale getirmek için ise Alacahöyük ve Hattuşaş’ın bölgeye turizm ve turist katkısı araştırılıp görüşme yapılacaktır. Bölge turizminin adını duyurmak için yapılan reklam, tanıtım ve belgeseller incelenerek yeterli olup olmadığı hakkında görüşler de beyan edilecektir.

Sonuç olarak Çorum turizmini, tarih turizmi oluşturmaktadır. Bölgeye gelen turistlerin özellikle en uğrak mekânı dünya miras listesine giren Hattuşaş’tır. Çorum’u dünyaya tanıtarak bir üne kavuşması ziyaretçi sayısında Alacahöyük’ün önüne geçmesine neden olmuştur. Günümüzde hâlihazırda turizm potansiyeli olan bu iki bölgenin, gelen ve gelecek olan turizm istekleri doğrultusunda turizme daha çok kazandırılmaya çalışılmaktadır. Çorum’u turizm sektörüne bağlayan en önemli etkenlerin Alacahöyük ve Hattuşaş olduğu gözlemlenmiş olup veri ve istatistiklerle bu sonuca varılmıştır.

Anahtar Kelimeler: Turizm, Alacahöyük, Hattuşaş, Turizm.


Bu makaleye nasıl atıf yapılır?

APA 6th edition
Taslioglu, G. & Celikkol, O. (2024). Çorum Alacahöyük ve Hattuşa'nın Çorum İli Turizmine Katkısı . Multidisipliner Yaklaşımlarla Coğrafya, 2(1), 32-44. doi: 10.29329/mdag.2024.649.3

Harvard
Taslioglu, G. and Celikkol, O. (2024). Çorum Alacahöyük ve Hattuşa'nın Çorum İli Turizmine Katkısı . Multidisipliner Yaklaşımlarla Coğrafya, 2(1), pp. 32-44.

Chicago 16th edition
Taslioglu, Goksel and Omer Celikkol (2024). "Çorum Alacahöyük ve Hattuşa'nın Çorum İli Turizmine Katkısı ". Multidisipliner Yaklaşımlarla Coğrafya 2 (1):32-44. doi:10.29329/mdag.2024.649.3.

Kaynakça

    Başköy, S. (2013). Çorum Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Yayını, Çorum İl Yıllığı.
    Bilici, N., & Işık, Z. (2018). Bölgesel Kalkınmada Yayla Turizmi: Rize İli Örneği. Artvin Çoruh Üniversitesi Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi, 4(1), 1-21.
    Doğaner, S., (2001), Türkiye Turizm Coğrafyası, Çantay Kitabevi, 1.Baskı, İstanbul.
    Emekli, G. (2006). Coğrafya, kültür ve turizm: kültürel turizm. Ege coğrafya dergisi, 15(1-2), 51-59.
    Kaya, A. Y., & Akdemir, İ. (2020). Çorum’da Kentsel Gelişmenin Morfolojik Analizi. Al Farabi Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi, 5(1), 10-27.
    Kinali, N. (2014). Destinasyonun Turistik Çekim Gücü İçerisinde Bölge Mutfağının Önemi ve Erzurum Mutfağı Örneği. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Atatürk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Anabilim Dalı, Erzurum.
    Tümertekin, E. & Özgüç, N. (2012). Ekonomik Coğrafya- Küreselleşme ve Kalkınma. İstanbul: Çantay Kitabevi.
    Ünlüönen, K., Tayfun, A., & Kılıçlar, A. (2007). Turizm ekonomisi. Ankara: Nobel Yayıncılık.